Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Kodály Központ

hu

Virtuális séta a Kodály Központban

A Kodály Központ egy építészeti Stradivari.

Maxim Vengerov hegedűművész


A koncert- és konferenciaközpont tervezésére 2007-ben kiírt, országos pályázatot a budapesti Építész Stúdió nyerte.

A stúdión belül négy építész: Keller Ferenc, Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek együttműködésében kialakult terv egységes hatást keltő, de változatos tagolású tömbben helyezte el a kért funkciókat, azaz a koncert- és konferenciaközpont 11 144 négyzetméterét. A mag a koncertközpont doboza, amelynek a város felé képernyőszerű, hatalmas nyílással forduló tömbjét körbeöleli és a vasút felől védelmezően takarja a kisebb termeket és irodákat tartalmazó szárny. Ahol a két épületrész tölcsért képezve elválik egymástól, ott nyílik a közös előcsarnok.

 

Az épület mesterien játszik a változatos terepviszonyokkal: a széles üvegsávban elhelyezett bejárati ajtók egy lépcsőzetes mélyedés végén helyezkednek el, de a koncertterem oldalából nyíló ajtón, illetve az épület előtti parkoló felől megközelíthető az előcsarnok szabadon bejárható teteje is. A döntött oldalfalakat és a tetősíkokat süttői mészkőlapok borítják, ennek köszönhető a madártávlatból is impozáns, szoborszerű hatás. A szomszédos kollégium, illetve a vasút felé néző homlokzatok zártak, csak néhány elegáns, vízszintes ablaksáv tagolja őket.

A ház akár három eseményt is képes kiszolgálni egyszerre: a rezidens zenekar használhatja a saját termét, a vendégegyüttes a nagytermet, a konferenciatermekben pedig közben folyhat kisebb üzleti rendezvény.

Kodaly_kozpont_01

A 3D túra megtekintése asztali webhelyen, Google Chrome-ban ajánlott.

 

Hangversenyterem

 

A hangversenyterem Magyarország egyik legjobb akusztikájú és legszebb koncertterme, amely világszínvonalával minden igényt kielégít.

A hangversenytermet hat centiméter vastag égerfa panelek borítják. A beléjük mart, eltérő mélységű és nagyságú hasítékoknak az akusztika szabályozásában jut szerep. Ez eredeti, „pécsi” megoldás, itt használták először.

A külsőt meghatározó csigavonal, spirál itt is feltűnik, a burkolaton végigkígyózó, erkélymellvéddé szélesedő sávban. A faburkolat itt-ott kihasasodó, geometrikus hasábjai fölött és alatt elhelyezett fénycsíkok a színpad felé vezetik a tekintetet.

A padlótól-plafonig faburkolat monotonitását a terem aszimmetrikus felépítése ellensúlyozza: a hosszanti tengelyhez képest még a széksorok is ferdén helyezkednek el. 

Kiderült, hogy a megszokott, szimmetrikus „cipősdoboz”-szisztémától való eltérés nemhogy rontaná, de még jót is tesz az akusztikának: a hivatalos mérés szerint a terem hangminősége valamivel jobb a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytereménél. 

A három színpadállásból a legkisebbet használva 999 ember tud helyet foglalni a teremben. A földszinti nézőtér színpadhoz közelebb eső része szükség esetén vízszintesre süllyeszthető, és a széksorokat a középkarzat alá tolva így rendezvénytérré alakítható ki. 

A zeneitől eltérő használatot segíti a színpad hátterében leereszhető, tonnás súlyú vetítővászon, illetve a székekbe épített konnektorok. 

Az impozáns belsőt tervező Rádóczy László-Tolnai Zsolt István tervezőpárost a Kodály Központ belsőépítészeti megoldásaiért Az év belsőépítésze – 2010 díjjal ismerte el Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata.

IMG_7974

A 3D túra megtekintése asztali webhelyen, Google Chrome-ban ajánlott.

 

Konferenciatermek

 

A nagyterem teljes hallgatósága elhelyezhető a Kodály Központ két 300, 280 fős konferencia- és 20-40 fős öt szekciótermeiben.
A földszinti konferenciaterem két teljes értékű helyiséggé osztható. Az emeleti konferenciaterem egyik falának teljes hosszában a paraván tükörfalat rejt.

A 3D túra megtekintése asztali webhelyen, Google Chrome-ban ajánlott.

Első emeleti rendezvényterem:

 

Fogadóterek

 

A szinte organikusnak tűnő csigaforma épület izgalmas, felfedezésre csábító térszerkezetet hoz létre. A bejárat előtti nyitott, mégis intim hatású „amfiteátrumból” közvetlenül az előcsarnokba jutunk. 

Az oszlopok, tartószerkezetek itt, a két épületszárny találkozásánál kuszán megsokasodnak, ezt a hatást a bravúrosan megoldott világítás finoman enyhíti. 

Az időnként lejtőssé vagy épp kaptatóvá váló mészkőpadló izgalma, az épület tagolását felidézve kígyózó bútorok játékossága valóban meggyőző. A tereket a természetes fényeket és a mesterséges világítást remekül ötvöző megoldással tették átláthatóvá.

A földszinti büfétől indulva nagyterem hátsó fala üti át a teret, egészen az erkély szintjéig, ahol a hatalmas panorámaablak teremt kapcsolatot az épület és a város között.

Untitled_Panorama3

A 3D túra megtekintése asztali webhelyen, Google Chrome-ban ajánlott.

 

Stúdióterem

 

A stúdióterem a hangversenyteremhez hasonló karakterisztikával rendelkezik. Kiválóan alkalmas komoly- és könnyűzenei felvételekre.

A nagyközönség számára rejtett stúdióterem a mindennapokban Pannon Filharmonikusok próbatermeként funkcionál. E mellett olyan stúdióhelyiséget jelent, amely magas színvonalú hangfelvételek készítésére alkalmas.

Közvetlenül hozzá tartozó hangstúdió professzionális berendezése remek lehetőséget nyújt master minőségű hangzóanyag készítésére.

A 3D túra megtekintése asztali webhelyen, Google Chrome-ban ajánlott.