Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Kodály Központ

hu
Archív
Kodály Központ |

SöNDöRGő

Metafolkloric Tour 2019 - lemezbemutató koncert

Jegytípusok

Online jegyvásárlás: jegy.hu

Archív

SöNDöRGő

Metafolkloric Tour 2019 - lemezbemutató koncert

Jegyinfó

A “nyolc 8 nyolc” című album bemutató koncertje

AZ ÚJ ALBUM CÍMÉRŐL
A Söndörgő különlegessége, hogy két zenekar egyszerre.
A koncerteken két alap hangszerelés szólal meg: a "tamburazenekar", tehát a húrosok; és a "makedón zenekar" azaz fa- és rézfúvósok, harmonika és dobok. A "zenekarok" alapvetően különböző karaktere, nem csak dinamikai, de zenei karakter tekintetében is nagy kontrasztot jelentenek.
Az új lemezen ez az izgalmas kontraszt, kettősség már az egyes számokban is megjelenik, keveredik, a "két zenekar" egyre inkább egybeolvad.
Ez a Söndörgő 8. lemeze.
A nyolcas mint szimbólum többféleképpen értelmezhető, számunkra ennek a zenei anyagnak a jelképe.

Megjelenít egy kétféleséget, egy ellentétpárt. Az egymásba fonódó ellentétek gondolata magában foglalja az átváltozás lehetőségét is.
Ezt az átváltozás élményt keressük a koncertjeinken és ezt célozzák a lemezen szereplő szerzemények is.

A ZENÉRŐL
A Söndörgő mindig kereste, hogy különálló számaik hogyan válhatnak egy összefüggő zenei folyamattá. A zenei "történet mesélés" igénye egyre inkább szétfeszítette a népzene és népzenei feldolgozás kereteit. Ennek az eredménye ez a már többségében Söndörgő szerzeményeket tartalmazó album, a nyolc 8 nyolc.
Az öt zenész húszfelé ágazó hangszeres lehetőségei a zenei folyamatokat meghatározó hangszer- és hangszínváltozásokon keresztül, a műfajban szokatlan, egyedi világot teremtenek. Zenei felfogásukkal kapukat nyitnak más műfajok, legfőképp a komolyzene felé. Ezt erősítik a zenekar egyéni hangvételű Bartók feldolgozásai (Parsley Bride, Kind of Bela), és szerb népdal újraértelmezései (Stani, Broad Leaves), amelyek fontos részei ennek a "zenei utazás"-nak.

A SöNDöRGő
Buzás Attila – Tamburabőgő, Tapan, Koboz
Eredics Áron – Prím tambura, Cselló tambura, Derbuka, Saz
Eredics Benjamin – Brácstambura, Trombita
Eredics Dávid – Basszprím tambura, Klarinét, Alt szaxofon, Szoprán szaxofon, Kaval
Eredics Salamon – Basszprím tambura, Harmonika, Hulusi, Pásztor furulya, Cselló tambura

Az 1995-ben Szentendrén megalakult Söndörgő útját a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak és a délszláv népzene iránti elragadtatás jelölte ki. Kirívó virtuozitásával és lehengerlően friss előadásmódjával mára Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyarországi együttessé vált. Tamburára épülő - de a fúvós és ütős hangszerekre, valamint a harmonikára is kiterjedő - hangszerelésével a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen tudja megszólaltatni - úgy, ahogyan az más balkáni együttesektől nem hallható. Készített lemezt a macedón čoček királyával, Ferus Mustafovval, a 2010-es Lost Music of the Balkans című albumát pedig hatvan országban forgalmazta a Harmonia Mundi/World Village.
A 2014 nyarán megjelent Tamburocket az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt, az éves összesítésben a 3. legjobb világzenei lemez lett. Az angliai Songlines és fRoots világzenei magazinok az év lemezének választották.
Az együttes évek óta sorra kapja a legrangosabb külföldi koncerttermek meghívásait, nemzetközi színtéren is a világ legjobb világzenei formációi között tartják őket számon.
2015-ben Szentendre Közművelődési Díjat adományozott, munkásságuk elismeréseként, áprilisban pedig az immáron hetedik Songlines Music Awards 16 jelöltje közé került a Söndörgő együttes is, akiket a legjobb csapat kategóriában jelöltek. 2015-ben az együttes elnyerte a legjobb world music albumnak járó Fonogram díjat. A zenekar 20 éves jubileumára 2016 őszén jelent meg második élő albumuk „Live Wires” címmel az angliai Riverboat Records gondozásában, 2018-ban közös lemezt adtak ki az Amsterdam Klezmer Band-el, „Szikra” címen.

Online jegyvásárlás: jegy.hu

Hasonló programok

    Még több program

    Kapcsolódó galériák

    Kapcsolódó hírek